Op 13 en 14 september organiseerde het 31st VFS een LAN voor haar leden in een jongerencentrum in Aalsmeer.
10 piloten, de jongste 15 en de minst jongste 62, hadden hun uitrusting/cockpit meegenomen en hebben gezamenlijk 4 missies gevlogen LAN1in het Korea theater. De organisatoren hadden een fictief verhaal bedacht waarin wij ondersteuning moesten leveren aan rebellen in een zeer onrustige politieke en militaire omgeving.

De 4 missies hadden elk hun eigen focus:

1. Op tijd, snelheid en hoogte vliegen, Formatievliegen en bijtanken; De verhaallijn begon in het bevriende China, vanwaar wij vertrokken om richting het zuiden van Korea te gaan. Tegenstand was er nog niet, maar wel onzekerheid over het landingsveld. De kans bestond dat we door moesten vliegen richting Japan en dus moest er getankt worden onderweg. Op zaterdag vloog ook Burner (12jr) nog een stukje mee, maar zijn in zijn eerste LAN missie lukte het niet om aan te haken bij de tanker en stortte hij jammerlijk in zee.

2. De eerste ‘echte’ gevechtsmissie werd gekenmerkt door A2A gevechten. De verschillende vluchten van het 31st VFS kregen elk een box toegewezen waarin zij elk lan6vijandig contact zonder pardon moesten onderscheppen. Moeilijkheid was dat deze tegenstanders uit alle hoeken en gaten konden komen. Met hittezoekende raketten die we niet hoorden of zagen aankomen, maar ook van vliegvelden die recht onder ons lagen en dus plotseling voor je neus, of achter op je staart zaten. Van deze missie keerde niet iedereen heelhuids terug…

3. De derde missie stond in het teken van A2G aanvallen. Een grote hoeveelheid T-90 tanks was onderweg naar de frontlinie met de rebellen en het was onze taak deze tanks te vernietigen. Dat ging natuurlijk niet zomaar, want de tanks hadden luchtdekking van Mig-21’s en werden ook nog eens omringd door SA15 batterijen.

4. De 4e en laatste missie bevatte alles. 1 vlucht zorgde voor luchtdekking, 2 andere vluchten moesten gronddoelen uitschakelen, zodat de 4e vlucht het uiteindelijke doel van de campagne kon aanvallen: het grote piramide hotel waar alle leiders van de chaos verzameld waren. Door een valse start tijdens het taxiën in een vlucht lukte het uitschakelen van de gronddoelen niet lan4helemaal. Een heel squadron vijandige Mig-29’s kon het luchtruim kiezen. En het 31st VFS stond plots tegen een giga overmacht van tegenstanders. Er was toen nog maar één optie: RTB en snel !! Echter is de golf MIG-29s lang genoeg af gehouden om de strikegroep het hoofddoel te laten raken.

Naast de verschillende doelen per missie hadden alle missies nog een ander belangrijk aspect: Op hoogte, op snelheid en op tijd vliegen. Deze missies waren zo voorbereid dat ze alleen succesvol uitgevoerd konden worden als alle vluchten goed op tijd zouden vliegen. Na een uitstekende uitleg door Nighteyes is dat aardig gelukt.
Naast het vliegen van de verschillende missies heeft de LAN nog enkele zeer belangrijke doelen en deze zijn ook allemaal glansrijk gehaald:

* Gezelligheid; wat is leuker om een heel weekend lang met mensen die dezelfde passie delen door te brengen.
* Leren van elkaar; menig vraag over de setup, hoe-heb-jij-dat-dan-gedaan is weer beantwoordt en dat maakt een LAN altijd weer zeer waardevol.
* Kennismaken; dit jaar is er veel nieuwe aanwas en kennen de deelnemers elkaar alleen
online via Teamspeak. Leuk om elkaar nu eens in het echt te zien.
* Kameraadschap; er is zoveel hulp aanwezig. Iedereen helpt elkaar en heeft bergen geduld.

Tot slot: de Red Bull Air Race Op zaterdagavond (eigenlijk al zondagochtend) lan5hebben enkele piloten nog enkele Red Bull Air Races gevlogen. Dat betekent niet tussen pylonnen doorvliegen, maar met elkaar tegelijk starten en zorgen dat je als eerste weer aan de grond staat. Dit dient te gebeuren in dezelfde windrichting als je opgestegen bent, maar je moet wel eerst een rondje gevlogen hebben. Dat is de enige regel die er is. Verder is alles toegestaan. Je kunt er dus ook voor kiezen om eerst de andere vliegtuigen neer te schieten en daarna op je gemak te landen. Dat leverde weer veel hilariteit en gejuich op. Snowman was uiteindelijk de glorieuze overall winnaar.
De volgende LAN staat alweer gepland voor januari 2015. Ik kijk er alweer naar uit!

Aalsmeer, september 2014
Oceans