Bij het 31st vinden we het leuk om demonstraties te geven aan het publiek. Zo staan we o.a. jaarlijks op het Aviodrome, en ook op de open dagen op middenmeer zijn we aanwezig. Daarbij zien we altijd veel vragen uit het publiek komen. Met dit artikeltje proberen we alvast op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Wat is BMS precies voor simulator?

Een volledige oorlog gestart. grond en luchtgevechten in volle gangweapons loadout in BMSBMS is een militaire simulator voor de F16. Op dit moment is er geen simulator die dichterbij de F16 komt dan deze. Hoewel de F16 voorkomt in andere simulaties, kun je daar vaak alleen maar rondvliegen met de f16, en verder niet. In BMS echter kun je de F16 gaan vliegen zoals hij bedoelt is:als wapen platform. In BMS kun je schieten, bommen gooien en vechten tegen alle andere grond en luchttroepen die er bestaan. Het is zelfs mogelijk een volledige oorlog te starten en vervolgens vlieg je als 1 enkele F16 me tussen de honderden andere toestellen en duizenden grondtroepen.

Hoe realistisch is BMS?

Alles werkt en heeft een functie in BMSOp dit moment is er geen simulator die realistischer is dan BMS. Ook de nieuwe pas uitgekomen simulator DCS gaat niet zo ver in realisme als BMS. Het gaat zelfs zo ver dat als je de F16 in BMS onder de knie hebt, je het echte ding zou kunnen starten en bedienen. Natuurlijk komt er nog wat meer bij kijken zoals G krachten en vliegregels, maar de systemen zijn nagenoeg 1 op 1.

Wat kost BMS?

Dat is een van de mooie dingen. BMS is GRATIS. Het enige wat je wel nodig hebt is een kopietje van een oude versie van Falcon4.0. BMS is gebaseerd op de oude broncode van falcon4.0
Een hoop simmers hebben deze versie nog ergens liggen, maar je kunt hem ook nog steeds kopen bij steam of GOG.com. Vaak ligt de prijs rond de 3 a 5 euro.

Waar kan ik BMS downloaden en hoe installeer ik het?

BMS kun je vinden op het forum van benchmarksims:benchmarksims
https://www.benchmarksims.org/forum/content.php

Veder installeert BMS alleen maar als je dus de originele Falcon4.0 ook geinstalleerd hebt staan. Deze versie hoeft overigens niet te draaien op je computer. Alleen maar installeren is genoeg. De installer van BMS controleert namelijk of je een aantal bestanden van falcon4.0 op je harde schijf hebt staan, en pas dan zal BMS installeren en starten. Een minimum installatie van Falcon 4.0 voldoet daarvoor al. (150MB)

BMS is verder stand-alone. Het is dus geen mod die over die versie van falcon4.0 heen installeert.

Is mijn computer sterk genoeg om BMS aan te kunnen?

Hoogstwaarschijnlijk Ja. De systeemeisen van BMS zijn niet erg hoog zoals moderne games. Zo'n beetje elke computer van niet meer dan 5 jaar oud zou BMS moeten kunnen draaien. Verder kun je de graphics van BMS nog een heel eind omlaag draaien als dat nodig mocht zijn. 

Ik zie vaak mensen met volledige cockpits. Heb ik dat ook nodig?

Zeker niet! Het enige wat je echt nodig hebt is een joystick met iets van een gashendel erop. Een eenvoudige is al genoeg om te kunnen vliegen. Alle knoppen in de cockpit zijn met de muis te bedienen. Vaak is het wel zo dat mensen die enthousiast raken over BMS, een complexere joystick aanschaffen om lekkerder te kunnen vliegen, maar noodzakelijk is het niet.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Sommige mensen vinden het leuk om een volledige cockpit te bouwen, anderen gaan voor een wat eenvoudigere, maar vooral praktische opstelling, vaak gefocused op bedienen en vliegen.

Hoe zit het met rondkijken in de cockpit?
joystick
mousetrackirJe kunt op verschillende manier om je heen kijken in de cockpit. Toetsenbord en muis is mogelijk. De meeste joysticks hebben ook een 4-weg schakelaar speciaal hiervoor bedoelt. Ook dit werkt prima.

99% van de vliegers in BMS echter maken gebruik van een TrackIR. Dit is een infrarood camere die in combinatie met een clipje op een petje of Koptelefoon de bewegingen van je hoofd ziet en daarmee het beeld in de cockpit draait. Dit voelt heel natuurlijk aan, en hiermee kun je dus volledig traploos en moeiteloos rondkijken om je heen en in de cockpit. 

Als je net begint met BMS is het niet meteen noodzakelijk om dit aan te schaffen, maar ook hier weer geld, als je BMS serieus leuk vind, dan ga je vanzelf zo'n ding aanschaffen.

https://www.naturalpoint.com/trackir/


Is BMS moeilijk?
learning
Kort antwoord: JA

Lang antwoord: Ligt eraan wat je verwachtingen zijn. BMS is niet voor de gemiddelde 'lock-en-shoot gamers'. Het is een serieuze sim met een steile leercurve. Verwacht niet dat je de systemen kunt leren zonder in de boeken te duiken. We zien vaker dat mensen zeggen dat ze het liefste leren door het te doen. Echter dit is wel een F16, en geen koffiezetapparaat. Het echte ding heeft ook een handleiding van 3000 bladzijdes. Goed leren vliegen en de displays lezen wil zeggen dat je ook moet begrijpen wat het achterliggende systeem aan het doen is. We zien dat de beste piloten diegene zijn, die de handleiding van A tot Z hebben doorgenomen.

Dat gezegd hebbend, is het wel zo dat het plezier en de beloning van het meester maken van de systemen, veel malen hoger zijn dan andere sims. Verder zijn er natuurlijk veel tutorials te vinden en is er veel hulp aanwezig om je verder te brengen. De flightsim community van BMS is een van de vriendelijkste op het internet. Werkelijk elke simmer is erop uit om je te helpen beter te worden zonder enige oordeel. Iets wat in andere internet communitties nogal eens ontbreekt,

Moet ik me aanmelden bij een squadron om te kunnen vliegen?
Nee dat hoeft niet. Je kunt BMS ook prima alleen vliegen. De ingebouwde campaigns (volledige oorlog) kunnen je jarenlang van vliegplezier voorzien. 

Je mist echter dan wel een hoop. Een van de leukste en belangrijkste dingen van het online vliegen is de samenwerking met anderen (net als in het echt). Verder is online gaan zeer voordelig voor het leren van BMS. Afgezien dat er een hoop kennis en ervaring beschikbaar is onder je medevliegers, weten zij ook als geen ander oplossingen voor joystick problemen, computer gerelateerde errors, linkjes naar handige sites en informatie.

Wat de BMS handleiding je ook niet kan vertellen is welke tactieken je kunt toepassen. Hoe pak je een missie aan? Hoe communiceer je met anderen? Welke formaties zijn er handig? Hoe win je een luchtgevecht met meerdere toestellen.

Kortom online vliegen opent een volledige nieuwe dimensie aan het vliegen. 

Vliegen jullie tegen elkaar?
teamwork

Nee, altijd met elkaar, tegen de computer. De computer is sterk genoeg om tegenstand te kunnen bieden. Dit is ook de reden waarom het vliegen zo interresant is. Omdat je altijd aan dezelfde kant staat als andere vliegers, is het competitie en ego element wat je bij andere online games tegenkomt, in BMS nagenoeg niet aanwezig. 

Het is overigens wel mogelijk om in BMS tegen elkaar te vliegen. Echter het is gewoon veel leuker om met elkaar te vliegen. Er zijn wel online evenementen waar men tegen elkaar vliegt, maar je zal versteld staan over de manier waarop men met elkaar omgaat rondom zo'n evenement. positief bedoelt dan wel natuurlijk.

Om bij zo'n squadron te komen moet je zeker erg goed zijn?

f16 mishapBij ons in elk geval niet.

Er zijn verschillende squadrons. Sommige zijn nationaal, anderen zijn internationaal, met leden over de hele wereld. Sommige squadrons willen dat je minmaal een aantal uren per week vliegt, en anderen hebben een verplicht traininsprogramma.

Ons squadron in elk geval hanteerd dat allemaal niet. Wij hebben zelf gekozen voor een nederlands squadron. Dit om vliegtijden en communicatie makkelijk te kunnen afstellen. We hanteren geen verplichte vlieguren, en hebben geen verplicht trainingsprogramma, afgezien van onze SOP's (standard operating procedures)

Je hoeft ook geen uitzonderlijke skills te hebben. Skills kun je leren. Vaak denken mensen dat ze nog niet goed genoeg zijn om online mee te kunnen doen. Niets is minder waar. Je F16 in de lucht kunnen houden is al genoeg om mee te kunnen doen. Waar het vooral om gaat is of je zelfstandig kunt leren om beter te worden. Een afwachtende houding tot iemand je iets verteld werkt over het algemeen niet zo goed. Leergierig zijn is het belangrijkste.

Wat kan ik het beste gaan oefenen in BMS? Waar begin ik?

1) Leren landen, en vooral, goed landen zoals het hoort (niet op gevoel landen, maar volgens de procedure). Landen is iets wat je elke keer weer moet doen. Dit leert je alvast vliegen en je toestel onder controle te houden. 

2) Navigeren. De F16 maakt het je vrij eenvoudig om je duidelijk te maken waar je je bevind. Het is handig dat wanneer je je leider kwijtraakt, je weet hoe en waar je hem terug kunt vinden. 

3) Bomment gooien. De mensen met de bommen vliegen vaak achteraan, waar het veilig is. De mensen vooraan hebben vaak de taak om de baan vrij te maken voor de bommen gooiers. Zodoende kun je je altijd nuttig maken en de hele missie meemaken. Alle andere onderdelen zoals Air to Air gevechten zijn vele malen ingewikkelder en beter om later aan te beginnen, zodra je weet hoe je moet vliegen. 

Ik heb nog meer vragen, waar kan ik terecht?

Je kunt ons altijd emailen of gebruik maken van het forum. Verder kun je ook het forum van benchmarksims gebruiken.