Standard Operating Procedures

** VERSIE 4.0 VOOR BMS 4.34 IS IN ONTWIKKELING! **

SOParticlepicture

Het belang van een standaard

Online vliegen met Falcon BMS kan al snel complex worden en dat maakt het ook zo indrukwekkend! Om elke missie weer in goede banen te leiden is het handig een standaard te hebben voor de veel voorkomende handelingen en communicatie tijdens de vlucht. Deze standaard hebben wij vastgelegd in onze Standard Operating Procedures (SOP). In feite is de SOP een kapstok waar je iedere missie aan kan ophangen.

Let op: een SOP is géén vervanging van een Manual! Er zijn een paar belangrijke verschillen:

Een Manual geeft uitleg over hoe onderdelen werken, terwijl de SOP er juist vanuit gaat dat de werking van die onderdelen al bekend zijn.

De SOP is meer een afspraak over "hoe" en "wanneer" wij die onderdelen gezamenlijk op dezelfde manier uitvoeren tijdens iedere missie. Dit zorgt onderling voor een goede begrijpbaarheid, inzetbaarheid en vertrouwen. Met andere woorden: we spreken dezelfde taal, we werken op dezelfde manier en we zien dezelfde resultaten.

In het algemeen heeft elk squadron zijn eigen unieke SOP, waardoor SOP's tussen squadrons kunnen verschillen.


Onze SOP in het kort

Onze SOP is opgesteld naar wat wij belangrijk en slim vinden voor het vliegen bij het 31st squadron. In het document worden - per vluchtfase - alle standaard handelingen en communicatiestappen beschreven, inclusief afbeeldingen en voorbeelden. Een SOP is handig om te printen en tijdens de vlucht bij de hand te hebben.

We hebben geprobeerd om onze SOP zo slim mogelijk op te stellen met een aantal doelstellingen in ons achterhoofd:

• Het moet praktisch zijn (zo bondig en doeltreffend mogelijk)
• Het moet werken met Falcon BMS (kan daardoor soms afwijken van real life)
• Het moet voldoende aansluiten bij de gemiddelde standaard (online vliegen met andere squadrons)
• Het gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de piloot


Afwijken van de SOP

Binnen het 31st gaan we ontspannen met de SOP om. Echter afwijken van de SOP doen wij alleen als de missie omstandigheden daar echt om vragen. De flightlead zal dit beslissen en hij moet ze vóór de vlucht duidelijk aangeven, zodat er geen verwarring kan ontstaan tijdens de vlucht. De briefing is een goed moment.


SOP checkride

Als je lid bent van ons squadron heb je de mogelijkheid om je voor SOP checkrides aan te melden. Er wordt dan wel verwacht dat je het document eerst zelf goed hebt bestudeerd en geoefend. Kom je iets tegen dat je nog niet helemaal begrijpt? Zoek dit dan op in een Manual en/of vraag iemand om het even toe te lichten.

De SOP is een levend document en zal zich - mede door voortschrijdend inzicht, feedback en nieuwe mogelijkheden in Falcon BMS - blijven ontwikkelen. Als je een voorstel voor verbetering hebt, laat het ons a.u.b. weten! 

Zorg in ieder geval dat je altijd op de hoogte bent van de laatste versie van de SOP of vraag een nieuwe SOP training aan. Zo helpen we elkaar om de vluchten zo goed en vloeiend mogelijk te laten verlopen.

Download hier onze SOP:

** VERSIE 4.0 VOOR BMS 4.34 IS IN ONTWIKKELING! **


Het 31st Team